Fosa



    Puma

  • Fotky
  • Výskyt
  • Informace


    Gepard

  • Fotky
  • Výskyt
  • Informace


    Rys

  • Fotky
  • Výskyt
  • Informace


Velikost

Hmotnost

Fosa, patřící mezi cibetky (Viverridae), je tvorem opředeným legendami. Jako největší šelma Madagaskaru vzbuzovala odjakživa v lidech respekt a přisuzovala se jí velká dravost, divokost a síla (odtud také druhové jméno ferox - zuřivý). Na ostrově zastává roli vrcholového predátora. fosa Pohybuje se obratně po stromech, v čemž jí napomáhají zatažitelné drápy, ale velkou část dne tráví také na zemi, kde pátrá po své kořisti - savcích od drobných hlodavců až po lemury, ještěrkách, ptácích a jiných obratlovcích včetně domácích zvířat (dokonce i ovcí!). Své oběti často překvapí ze zálohy nebo během jejich spánku a zabije kousnutím do zátylku. Jako nepřítele drůbeže ji domorodí obyvatelé nemají příliš v lásce a i když je úředně chráněná, často této nenávisti padne za oběť.

Svým způsobem života i tvarem těla fossa v mnohém připomíná kočku (myšleno Felis, ne konkrétně kočku domácí). Její ocas je však mnohem delší než ocas většiny koček, uši jsou zaoblené a při chůzi našlapuje na celou plošku chodidel, ne pouze na prsty jako kočky. Barva je svrchu rudohnědá, na břiše světlejší.

Fossa je typický noční samotář, je obezřetná a plachá. Den tráví spánkem na stromech, případně v dutinách mezi kořeny stromů nebo uvnitř opuštěných fosa termitišť, v noci se probouzí k aktivitě. Jedinci si vyznačují svá teriroria o velikosti cca 1 km2 pomocí sekretu análních žláz, který umisťují na zem nebo na kmeny stromů. Scházejí se jen v době páření, kdy často několik samců bojuje o jednu samici, a následně se páří na stromech, přičemž samec si samici zuby přidržuje za týl obdobně jako kočky. Po páření jedinci zůstávají nějakou dobu spojeni, což je zase prvek běžně se vyskytující u psovitých.

Jako živočich vzácný a ohrožený kácením lesů je fossa řazena do Červené knihy ohrožených druhů.

Velikost: 70-80 cm (tělo) 70-80 cm (ocas)

Hmotnost: 5-9 kg



copyright: Kateřina Nekulová